Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč jsou psi naháči?

29. 10. 2007

 

 

Obrazek

 

Uveřejněno se souhlasem autorky paní Dr.Ireny Sehnerové a nakladatele pana Dr.Jana Hollauera

Webové stránky Dr.Ireny Sehnerové http://aura.sehnerova.cz

Webové knihkupectví  http://knihybezpostovneho.sehnerova.cz

Kynológyje aneb Auřina PROČ - Proč jsou psi naháči

Pepane, že ty ses, hochu nešťastná, nacpal šílenou roštěnkou? Sousedka tuhle nabančila harantům, to byl vřískot, až mi ušiska brněla, že se nimrají v talíři s roštěnkou, za kterou prý, kráva, vyplázla šílený prachy. Vyplázla jsem hned jazyk - a prachy žádný! Naše paní krávy nekupuje, ani v celku, ani po částech, jelikož je spíše na zemlbábu, což by bylo docela dobré žrádlo, kdyby v něm nebyly rohlíky a jabka. Že jsem se v hovoru zaběhla pěkně daleko? Ale kdeže, furt tě merčím!
Taky tě mohlo něco ošklivého kousnout! Na vánoce, kdy mrzne, jen praští, tě zajímá, proč jsou někteří psi nahatí? Brrr, už při slově "nahatí" mi naskočila husí kůže! Jéžiš, jak já mám husy ráda! Když jsem měla narozeniny a paní žlučníkový záchvat, tak jsem dostala celou čtvrtku! Tebe mám, Pepíku, taky ráda, i když tě vidím celého i s biskupem a stačilo by tě, uličníku, ku štěstí vidět jenom půl! Prý Auro, odpověz a ať je "lekrace"!
Co jsou naháči, to vím nabeton, protože pes Mon vloni v létě silně vypelichal a taky jsem se s pánem jednou v noci koukala na film o lidských naháčích, než nám ho paní vypla a poslala nás do polechu... Nevím jak pánovi, ale mě to bylo šumafuk, protože tam účinkovalo pár naháčů, které bych nezbonitovala, ani kdyby pustili chlup!
Co je však lekrace? lámala jsem si hlavu. Nakonec jsem to vzdala a šla se zeptat paní. Ta právě pálila na plotýnce nějakého pana Františka, což považuji za velmi bolestivou oslavu vánoc!, a byla duchem někde jinde. Proto jsem se dozvěděla, co NENÍ lekrace: život české pracující ženy! Pán mi řekl, že lekrace znamená psina a že je to veskrze chlapská záležitost, což mi nejde na můj psí rozum, když psina je rodu fenčího, a Mon mě poučil, že lekrace se řekne arabsky al Srand-a-Kaká, dialektem západovýchodní Urundi bing-bžunda, českorusky chichotanije a americky hafburgr. Ten čokl se začal učit cizí jazyky, protože chce, aby ho paní vzala s sebou do Ameriky. On však neví, že Amerika, kam se chystá za kámoškou, říkají jedné části Sezimova Ústí! Ach jo!
Hele, Pepo, víš co? Až zjistím, kdo je ta lekrace a kde přebývá pelechem, lapnu ji, přikousnu, šoupnu do obálky, olíznu Havla a pošlu ti ji poštou!
Teď ti vysvětlím, co jsou zač ti naháči nahatí. Tys žák II. B., já slušně vychovaná čubka, a tak zůstaneme ve světě kynologie, abychom si nevykoledovali výprask.
Naháči jsou psí trpajzlíčkové, kteří nemají na kožich, jelikož pocházejí z chudých mexických, čínských či peruánských poměrů. Horší snad už jenom je pocházet z českých dělnických poměrů a chtít jít študovat práva, filozofii nebo filmovou fakultu!
Když nějakou tu nahou prdelku vidíš, jak se v letním stínu klepe před krámem, poslední žvejku bys jí dal, fakt že jo! Psí naháč se neklepe při pohledu na ceny zboží ve výloze, on klepe kosu! Kdyby naháčům na zimu neuštrikovali teplý svetr, zaklepali by bačkůrkama, a to by byla velká škoda, protože to jsou roztomilá psí zviřátka. Alespoň si to myslím, neb jsem si s žádným dosud od srdce nepoblafala. Kdykoli mě jejich páníčkové potkají, tak si naháče někam jako že preventivně strčí! Copak bych ho ukousla? Jsem dáma a na ulici nejím. A taky mě paní furt vartuje, abych nesbírala...
Proč tito psíci nemají srst? Protože jsou naháči! Kdyby nebyli naháči, tak by srst měli, to dá psí rozum! Tito hafánci byli psi svatyňoví. Pomáhali čínským mnichům při předvídání budoucnosti: psovi položili otázku a pak ho pozorovali, jak na ni po psím odpoví. Prosím tě, co z nich asi tak mohlo smysluplného vypadnout? Jedině blecha nebo škrkavka! Však také psi byli z té zodpovědnosti za budoucnost dočista auf. Permanentně z toho hicovali jak diví, a tak si je brali pod duchnu chudáci s hexenšusem, astmatem a malárií. Oproti termoflaškám s horkou vodou jsou naháči praktičtější zařízení, neboť z nich nemůžeš palcem u nohy vytáhnout špunt a pomočit si, jako moje paní, duchnu!
Statnější typ končil v hrnci s polévkou. Číňané jedli a jedli, až nakonec všechny chocholáče snědli, malé i velké, tlusté i tenké, jako nášup si dali špatné věštce. Neříkej Fuj!, Pepíku, jenom pan Klaus a Bůh ví, po čem budeš, chlapče tlustej! Masíčko z naháče prý bylo kraťounké a jemné jako z undatry... Také bych si dala prognostika v nudlové polévce! Obávám se však, že ti tuzemští nebudou k žrádlu!
Mexickému naháči se říká lidově popokatepetl, odborně xoloitzcuintle. Nikdo neví, jak se v Mexiku ocitl, zdali tam byl kdysi kýmsi přivezen, nebo zdali je nejstarší psí plemeno Ameriky. Někdo tvrdí, že to jsou mutanti vzniklí kosmickým zářením po katastrofě, která postihla Zemi v 16. a 15. století před naším letopočtem. O tomto božím dopuštění píše i Bible, a ta má vždycky pravdu jako má vždycky pravdu moje paní. Někdo říká, že naháči byli dovezeni do Mexika z Asie. Nevím, asi to bude kec. Já osobně pocházím ze Střední Asie a nikdy jsem tam žádného naháče neviděla... Hele, počkej! Viděla! Když jednomu pastevci sežrali vlci kalhoty!
Mexický naháč má také chocholku, ale kratší a řidší, než mají nahatí Číňani. Kůži mají v zimě světlou, ale jak začnou na jarním sluníčku chytat bronz, kůže jim postupně ztmavne až do černa. Pes je ušatý jak fenek, aby dobře slyšel, jak se o něm odborníci dohadují, je-li životaschopný či nikoli. Aniž by mu to zvýšilo tělesnou teplotu, myslí si o tom své - a žije! Peruánskému naháči se dostalo básnického názvu Incký pes orchidejového měsíčního květu. Pes starých Inků byl přes den držen v tmavých a chladnějších prostorách, v nichž se pěstovaly orchideje, proběhnout se mohl pouze v noci, při měsíčním svitu. Proč? Měl tak světlou kůži, že by mu ji sluníčku spálilo. Tolik legenda. Dnešní peruánský pes je štíhlejší a menší než mexický a podobá se bezsrstému vipetovi. Že nevíš, jak vypadá vipet? Já taky ne! Standard rozlišuje tři velikosti, a to od naháče velkého (až 65 cm) po malého (25 cm). Toto třídění bere ohled na to, jak moc či málo "bere" toho či onoho majitele reuma.
V jedné učené knize jsem se dočetla, že "dědičný sklon pro bezsrstost je zařazen mezi semiletální nebo subletální faktory..." Hele, Jožko, na všechny sublety ze Semil klidně zapomeň a hlavně si říkej: Na světě existují nahatí psi, protože nahatí být chtějí. Jsou to temperamentní, inteligentní a hraví pejsánci s moudrýma očima. Když si naháčka šoupnu v noci pod peřinu, do zimy mu pořídím svetr s rolákem a celý rok ho budu zahřívat svou láskou, budu mít takového kamaráda, jakého mi bude celý svět závidět!
Abych nezapomněla! Jestli ti ode mne dopis nepřijde, bude to znamenat jedno jediné: je mi na stopě prezidentova ochranka! Už jsem omylem spolkla tři Havly, a to není lekrace!