Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psí sporty

16. 7. 2006

Aktivity se psem – psí sporty

Chtěla bych vám představit alespoň několik psích sportů, které můžete se svými psy provozovat:

Agility – šikovnost   Tu pes předvádí na překážkách, které připomínají koňský parkur, jsou ale menší a velmi různorodé (např. houpačka, tunel). Psa navádí na jednotlivé překážky jeho psovod. Tento sport není tak jednoduchý jak vypadá, a vyžaduje od psa absolutní ovladatelnost a také talent.

Flyball – létající míč   Pes je vyslán psovodem přes čtyři stejné překážky až k „vrhacímu boxu“. Tam pes tlapkou zmáčkne prkénko a tím si odpálí míček, který musí chytit a co nejrychleji přes překážky přinést psovodovi.

Frisbee disk – létající talíř   Psovod různými způsoby nahazuje svému psovi létající talíř. Zábavná a efektní hra, která psa trénuje v obratnosti a pohotovosti.

Musical Canine Freestyle – tanec se psem   Psovod se svým psem předvádí po určenou dobu (zpravidla jen několik minut) sestavu cviků, v rytmu doprovodné hudby.

Coursing – sportovní štvanice na zajíce    Jsou to přírodní dostihy, předchůdci dostihů na drahách. Běhají se na dráze v přírodním terénu, kde pes (mohou běhat různá plemena) zdolává různé překážky – stromy, keře, voda aj. a snaží se dostihnout umělou vlečenou návnadu.

Dostihy „races“ – dráhové dostihy   Zúčastňují se jich chrti vybíhající ze startovních boxů, a po upravené dráze (ta musí mít pravidelný tvar např. ovál) sledují umělou návnadu – vlečený igelitový střapec. U nás mediálně opomíjený, ale velmi napínavý a zajímavý sport.

Dog-packing – nošení zátěže   Pes nese na zádech speciální malé batohy. Je to spíše užitečný doplněk k jiným sportům, vycházkám do přírody nebo i k běžným denním nákupům. I na nošení břemene musí být pes trénovaný.

Weight Pulling – tah břemene   Pes táhne na určitou vzdálenost (10 metrů) speciální vozík nebo sáně s daným nákladem. Na soutěži pak záleží na tom, který pes utáhne nejvíce kilogramů v daném časovém limitu. Dnes už je to u nás rozšířený sport na vysoké úrovni.

Dog-trekking  - náročná horská turistika se psem    Pes v postroji nebo jen s obojkem je spojen tažnou šňůrou se svým psovodem, který musí v případě, jedná-li se o závody, nést povinnou výbavu předepsané hmotnosti. Oba, odkázaní několik dnů jen sami na sebe, překonávají ve složitém přírodním terénu až stokilometrové etapy - podle trasy vyznačené organizátorem a mapě. Jedná se o extrémní individuální sport pro dobrodruhy a samorosty, kteří dokáží přežít v přírodě v jakýchkoli podmínkách.

Canicross – terénní běh se psem   Psovod a jeho pes běží přírodní cestou. Pes v postroji táhne na tažné šňůře svého psovoda a pomáhá mu tak snadněji překonávat obtížný terén.

Bikejöring – cyklista a pes   Pes v postroji (nebo i dva) táhne na tažné šňůře psovoda na kole. Tato disciplína vyžaduje absolutní poslušnost psa a souhru obou v rámci jejich bezpečné jízdy. Tento sport není povolené ani vhodné provozovat na veřejných komunikacích!

Skijöring – lyžař a pes   Pes v postroji (nebo i dva) táhne na tažné šňůře psovoda na běžkách. I tato disciplína, má-li být bezpečná, vyžaduje dokonalou ovladatelnost psa a dobrou kondici běžkaře.

Pulka – lyžař, boby a pes   Pes v postroji táhne boby člunkovitého tvaru zvané „pulka“ s povinnou zátěží a za ní jede běžkař, spojený s pulkou tažnou šňůrou. Tento tandem také vyžaduje celkovou souhru psa i lyžaře. A klade na oba vyšší tréninkové nároky než skijöring.

Rollpulka – pes, vozík a psovod   Pes v postroji táhne dvoukolový vozík s povinnou zátěží následován psovodem (i na kole), který je s ním spojený tažnou šňůrou. Uspořádání využívané dnes více při turistice než na závodech.

Mushing – jízda se psím spřežením   Dva a více psů v postrojích táhnou svého psovoda = mushera na speciálních saních nebo na řiditelném vozíku. I přes svou vysokou úroveň a vynikající výsledky našich závodníků na mezinárodním poli je tento sport u nás společensky a mediálně opomíjený.

Agility cross – běh psovoda se psem v přírodním terénu   Tým překonává přírodní i umělé překážky ve vyznačených úsecích (ty jsou zpravidla čtyři se čtyřmi rozhodčími). Přírodním terénem může být park, les aj., pravidla jsou z velké části obdobná pravidlům u agility.

Triatlon   Psovod se svým psem překonává několikakilometrovou trať na kole, během a plaváním. Závody jsou zpravidla rozděleny na kategorie, například podle velikosti psa. Rozhodující je čas, za který byla trať překonána.

Sportovní kynologický výcvik   Psovod svého psa cvičí podle stanovených zkušebních řádů, které mají sportovní charakter (např. národní zkušební řád nebo mezinárodní zkušební řád).

Mondioring    Sportovní kynologický výcvik podle mezinárodního zkušebního řádu Mondio – Ring. Psovod svého psa cvičí podle tohoto řádu, který se svým charakterem blíží sportovnímu výcviku. Prvky poslušnosti jsou podobné jako u ostatních zkušebních řádů, ale podstatnou a neobvyklou částí jsou cviky obrany. Ta je i divácky velmi atraktivní, i přímo k tomuto účelu předváděná. Pes totiž musí čelit neobvykle se bránícímu figurantovi a ještě před jeho zadržením překonat komplikovanou překážku.

High jump – výskok do výšky   Pes vyskakuje co nejvýše na zavěšeného peška. I u tohoto zdánlivě bezpečného sportu může dojít (zvlášť u jedinců s horší prostorovou orientací) k vážným zraněním.

Hang time – zákus psa do visícího peška na čas   Pes výskokem chytí zavěšeného peška (v základní výšce 1,5 metru). Poté se měří čas, jak dlouho se pes na peškovi udrží. Někdy to bývají velmi překvapivé časy.

Přetahování o lano   Dva psi se přetahují o silné, dvojitě pletené lano, dlouhé asi 1 metr. Každý pes je z bezpečnostních důvodů na své straně upoutaný dlouhým řetězem k pevnému bodu, aby se soupeři nemohli dostat k sobě. Prohrává ten, který se dříve pustí lana. Tato podívaná zaujme nejen diváky, ale zejména soutěžící psy.