Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bodovací závod Kralupy nad Vltavou 15.4.2007

17. 4. 2007

Jak se běhalo v Kralupech nad Vltavou

Obrazek

První bodovací závod v terénních dostizích psů (coursingu) v letošním roce byl pořádán o víkendu 14. a 15. dubna 2007 v Kralupech nad Vltavou, na louce u Kynologického cvičiště ZKO Střelnice. Organizoval je Český coursing klub. Místo je to opravdu ideální, neboť se jedná o rozlehlý pozemek lemovaný stromy a v blízkosti řeky Vltavy, odkud je vidět na druhém břehu zámek Nelahozeves. Podél řeky je pěkná procházka ve stínu stromů, které využilo mnoho z nás, protože slunce pálilo, jako v létě. Někteří psí plavci byli dokonce vyzkoušet, jak je voda teplá na vlastní kůži.

Že byl o tento závod velký zájem z řad majitelů psů všech plemen, o tom svědčí i rekordní počet přihlášených závodníků, 140! Proto musel být závod rozdělen do dvou dnů, v sobotu se běhaly tréninky a licenční běhy a v neděli závod samotný. Nedělního závodu se pak zúčastnilo 90 psů. K vidění byla plemena afgánský chrt, americký kokršpaněl, anglický bullteriér, australský ovčák, azavak, barzoj, bearded kolie, border teriér, border kolie, briard, čínský chocholatý pes, deerhound, faraónský pes, francouzský buldoček, greyhound, irský vlkodav, knírač malý, maďarský ohař, malý hladkosrstý pinč, německý boxer, parson russel teriér, polský chrt, pudl velký, rhodéský ridgeback, saluki, stafordšírský bulteriér, vipet, výmarský ohař, psi bez průkazu původu i kříženci. Každé plemeno psa má při běhu svůj půvab a styl a proto bylo zajímavé je sledovat.

Travnatá trať byla rozdělena na dva úseky, kratší trať pro malá plemena psů měřila 700 metrů a delší trať pro velká plemena psů měřila 850 metrů. Návnada v podobě igelitového střapce byla tažena konečným navijákem a tak se po každém běhu musela natahovat znovu pomocí motorky. Organizátoři závodu postavili opravdu zajímavou, kličkami oplývající, rozmanitou a ne moc jednoduchou trať, která prověřila připravenost psích závodníků a jejich dovednosti, jako je: rychlost, úsilí při pronásledování, inteligence, obratnost a odolnost. To jsou kritéria, která musí rozhodčí hodnotit a bodovat je.

Obrazek

Psi startují ve dvojicích, vzájemně označeni bílým a červeným obojkem nebo dečkou. Závod se běží na dvě kola, přičemž druhé kolo se musí upravit a přestavět trať, protože psi si pamatují, kudy běželi. Na konci se vyhlašují vítězi podle plemen a pohlaví.

Závody jsou vždy místem pro setkávání psích milovníků, místem nových zážitků, povídání, výměny zkušeností majitelů psů a svým způsobem i lehčím výcvikem socializace psů. Atmosféra je vždy báječná, i když hodnocení rozhodčích je záležitost subjektivní, ale to i na výstavách, s tím se musí počítat. O výsledcích bodování se diskutovalo mezi přítomnými a někteří dokonce odjeli domů ještě před vyhlášením výsledků. Nebyli totiž spokojeni nejen s bodováním, ale i s délkou závodů, které končily až po 18:00 hodině.

Při vyhlašování výsledků dostal Kreg svůj pohár za Coursingového vítěze za rok 2006.

Obrazek