Jdi na obsah Jdi na menu
 


Bodovací závod Vestec u Prahy 28.5.2006 aneb jak to bylo?

30. 5. 2006

Překvapení první                                                 

Na coursingový trénink, který se konal v sobotu dne 27. května 2006 ve Vestci u Prahy jsem se těšila. Byla jsem na toto místo zvědavá, protože mělo nahradit Uhříněveské Rychety, kde se původně sobotní trénink a nedělní závod měl konat pod hlavičkou Českého coursingového klubu CCC. Travnaté prostranství mezi poli nás příjemně překvapilo. Pozdravili jsme se s mnoha známými ať už to byli ostřílení závodníci, či coursingoví začátečníci. Kromě naháče Krejga a osrstěné Lady - oba Modrý květ- přijelo i dalších 6 číňánků! Nezapamatovala jsem si všechna jména, ale věřím, že jsme se na coursingu neviděli naposled, protože číňánci se moc snažili. Pár z nich mne zaujalo i svou velmi milou povahou.  

Překvapení druhé                                                 

Bodovací závod se konal ve Vestci u Prahy v neděli dne 28. května 2006. Počasí nikdo neporučí a ono se  zachovalo velmi macešsky. Celou noc na neděli silně pršelo. Ráno jsem se vzbudila do mlhy a deště, nicméně pršet přestávalo, tak jsme vyrazili s Krejgem na cestu. Po nutné registraci (u místního fotbalového hřiště) do 8,00 hodin ráno a přejímce psů, obdržel každý závodník jmenný seznam, ale rozpis běhů chyběl a nebyl nikde k dispozici ani k nahlédnutí.To mělo za následek počáteční zmatky, protože nikdo nevěděl, s kým poběží a v kolik hodin přijde na řadu. Po nějaké době byli závodníci na start prvního kola vyvoláváni dle čísel. Dráhu závodů musím pochválit, byla technicky obtížná a velmi zajímavá, dlouhá 580 metrů. Těsně před startem číňánků se přihnal prudký vítr a průtrž mračen. Každý se schoval, kde to šlo. Jakmile déšť trochu ustal, připravili jsme se na start dokonale promáčení. Do poslední chvíle před startem jsem měla mokrého a chvějícího se Krejga pod bundou a myslela si, že v "tomhle" asi nebude chtít závodit. Chtěl! Běžel jako střela. Krejg si jako ostřílený závodník usmyslel, že tomu "věčně utíkajícímu střapci" nadběhne. Dle rozhodčích si ale nadbíhal příliš, takže  Krejg obdržel 80 bodů a Lada 81 bodů. Později běžel svůj první dostih i peruánský naháč Capac Mayta Pazzda a byl na něj opravdu krásný pohled.

Po prvním kole, asi ve 12,30 hodin, pořadatelé rozhodli, že druhé kolo závodu bude zrušeno z důvodu nepřízně počasí, které se ale v průběhu dne stávalo příznivým. Dalším důvodem asi byl velký počet přihlášených závodníků a narůstající časový skluz. Přednost dostalo skládání licenčních běhů a tréninky před závody. To monoho z nás nechápalo. Informace o zrušení druhého kola se šířila jen ústně, oficiálně však oznámena nebyla. V 15,30 hodin (!) byly v místě ranní registrace vyhlášeny výsledky závodu.  Mnozí z účastníků však vůbec nevěděli, že se nějaké vyhlášení  koná, protože čekali na druhé kolo závodů u závodní trati. V coursingu se hodnotí běhy zvlášť u psů a zvlášť u fen a tak si oba číňánci odvezli zlatou medaili - hodnocení za první kolo běhu.

Co dodat: příště snad bude líp!

Fotografie z obou dnů jsou připojeny níže: