Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mistrovství Slovenska 2008 7.6.2008

8. 6. 2008

V sobotu 7.června 2008 jsme se zúčastnili coursingových závodů Mistrovství Slovenska 2008, které se konalo na dostihové dráze v Bratislavě-Petržalke.

Protože nechrti startovali až odpoledne a registrace probíhala od 13:30 do 14:00 hodin, mohli jsme se v klidu vyspat a na cestu se vydat v přijatelném čase 9:30 dopoledne. Během jízdy jsme několikrát projeli dešťovými přeháňkami, což ve mě vyvolávalo pocit neklidu. Před nedávnem nám byl zrušen kvůli silnému dešti závod na Moravě, tak snad se to nebude opakovat? Ale počasí se k nám zachovalo milosrdně a po celé odpoledne bylo slunečno. Černé mraky se začaly zatahovat až na konečné vyhlášení výsledků, ale těm jsme stihli ujet autem. Od té chvíle však pršelo, pršelo, pršelo...

Dostihové závodiště v Petržalke je krásný upravený areál. Mistrovství Slovenska mělo dobrou úroveň pro svou připravenost, ozvučení, místem konání, vypisováním průběžných výsledků, přístupem coursingového personálu, profesionalitou. Podle mě však mohla být dráha komplikovanější a členitější.

Závodit se začalo s mírným zpožděním asi v 15:30. V čase mezi přejímkou, kdy paní veterinářka opravdu pečlivě prohlížela psy a Krejgovi pochválila zdravou kůži :) a zahájením závodu jsme se přivítali se známými: Hankou a paní Hladíkovou od peruánů, manželi Machovými od ridgebacků, Andy od parsona a dalšími a seznámili jsme se s novými přáteli ze Slovenska. Atmosféra byla opravdu přátelská.

První kolo závodů proběhlo hladce, střapec byl na startu schován za plentou, na což nejsme z Čech zvyklí a některé psy to poněkud překvapilo, když hned u startu neviděli střapec, který vyrazil vpřed z úkrytu až po odstartování. Krejg trochu nadbíhal a chytračil a to se mu zřejmě nevyplatilo při bodovém hodnocení. Jeho sparingem byl naháček Xichtík Lachesis ze Slovenska. Krejg byl ohodnocen lépe a ve druhém kole mohl startovat opět s červenou dečkou. Druhé kolo běžel velmi pěkně, však také dostal více bodů, než v kole prvním a dokonce třetí nejlepší hodnocení z kategorie Mix, ovšem ani tak body nestačily na přední umístění.

Jelikož se však nepřihlásili alespoň 4 psi plemene čínský chocholatý pes, aby mohli běžet za jednu kategorii, byli číňánci hodnoceni v kategorii Mix plemen, kde startovali i např: beagl, bichon, briard, cairn teriér, český strakatý pes, německý boxer, parson russel teriér, pudl, stafordshire teriér. Celkově se Krejg umístil na 7 místě. Podíváme-li se na tabulku bodového ohodnocení , máme z výkonu Krejga radost, neboť na jeho součet bodů 347 nedosáhli ani někteří chrti, RR a další plemena! Ovšem v kategorii MIX plemen byla veliká konkurence.

Zajímavý poznatek z bodové tabulky je pro mne ten, že někteří psi nechrtích plemen dostali od rozhodčích vyšší bodové ohodnocení v celkovém součtu, než chrti. Jak by na to asi pohlížela DaC komise se svým zákazem oficiálních závodů pro nechrtí plemena v ČR?

V každém případě, pokud to bude možné, pojedeme na Slovensko zas! :))