Jdi na obsah Jdi na menu
 


Moravskoslezský coursing - bodovací závod - 17.června 2006

18. 6. 2006

Přijet na Moravu na coursing nám vždycky stojí za to. A opět se potvrdilo to, co je už dávno známé, že celá akce, kterou pořádá Moravskoslezský coursingový klub je dobře zorganizovaná, všem jsou sděleny aktuální změny v rozpisu běhů, účastníci jsou průběžně informováni o závodě, závodníci voláni s předstihem na start, závody nezdržují zbytečné prostoje, zázemí je dobře připraveno a všechno šlape jako na drátkách! 

V pátek navečer a celou noc v Praze silně pršelo, byly bouřky, někde i kroupy. Přesto, že jsme měli informace, že se toto počasí přesune během soboty i na Moravu, rozhodli jsme se coursingu zúčastnit a udělali jsme dobře! Až do Brna sice pršelo, ale potom následovalo již krásné a slunečné počasí a celých 27 stupňů.

Za 3 hodinky jsme byli na místě - tedy v Radslavicích u Přerova, kde se závod konal. Tuhle závodní dráhu už známe a moc se nám líbí. Trať měřila 800 metrů. Celkem 80 psů sem přijelo buď běžet dostih, nebo plnit licenci.

 Nutno říci, že se na dráze při běhu několik pejsků "ztratilo". A to se týkalo jak velkých, tak menších plemen. Ovlivnit výkon psa může cokoliv, záleží na tom, jak psovi zrovna dráha vyhovuje, v jaké je kondici, jak je právě soustředěný. U některých psů hraje roli i to, jestli viděl dráhu předem a všímal si, kudy "běží" střapec - protože může začít taktizovat a  nadbíhat si dle toho, kam předpokládá, že střapec uhne. Někdy je to k dobru věci, jindy se může na dráze ztratit právě pro to taktizování. U některých psů záleží jejich výkon též na tom, jakého dostane sparring- partnera. Není vůbec předem jisté jak který pes poběží.. I když se jedná o závodního profesionála, tak může udělat chybu. Vždyť je to jen zábava a pro pejsky radost z pohybu a o to by nám mělo jít především a to bychom měli mít na paměti.

Po přečtení rozpisu závodů jsem si řekla, že dnes to bude asi opravdu zajímavé, protože náš čínský naháč Krejg měl běžet s peruánským naháčem Maytou. Mayta běhá jako chrt a je minimálně o dvě hlavy větší než Krejg. Sice bude každý bodován zvlášť, neboť se jedná o rozdílná plemena, ale asi mu Krejg nebude stačit....myslela jsem si.

Po startu našeho běhu byl Krejg opravdu za Maytou pozadu. Několikrát zakličkovali za návnadou a běželi dál po trati. Potom jsme je už ale neviděli kvůli překážkám a tak jsme já a druhý majitel psa běželi dopředu za nimi, kam dráha pokračovala. Doběh, kde si musíme psy vyzvednout, byl o dost velký kus vpředu, než start. Do cíle však přiběhl Krejg překvapivě jako první a ukázkově killoval (rozuměj zakousl střapec). Měla  jsem opravdu velikou radost a na svého psa jsem byla pyšná!

Druhé kolo závodu bylo zrušeno pro velké horko, ve kterém se psům opravdu špatně běhalo a mnozí majitelé psy pro ochlazení polévali vodou. (Já Krejga polévala taky, ale on z toho nadšený nebyl :o), on vodu prostě nemusí)

Proto se místo druhého kola konal takový sranda-běh, účastnil se ho kdo chtěl a musím říci, že se mi to moc líbilo. Na zkrácenou dráhu byli vypouštěni pejsci po 3-5. Byl na ně úžasný pohled, když běželi jako smečka za střapcem, evidentně se jim to taky líbilo a nikdo ze psů se nepopral.

Krejg si vybojoval nádherných 86 bodů z prvního kola a zlatou medaili. Je to šikula!!!

Kliknutím na nápis: Výsledková tabulka se dozvíte více o výsledcích bodování

Fotografie z akce jsou níže ve fotogalerii: